Festival Fotograaf Raymond Trienekens

Over mij

Het hoort bij een eigen website, een stukje over jezelf schrijven. Alleen vind ik dat altijd zo “Wij van wc-eend”, als je begrijpt wat ik bedoel.

Mijn vrienden en familie had ik ook kunnen vragen iets over me te vertellen maar ik gok zomaar dat jij van die teksten niet echt vrolijk wordt.

Waar ik voor heb gekozen om op deze pagina te plaatsen, is de uitkomst van een fotografie-personaliteitstest die je een kijkje geeft in zowel mij als persoon, maar ook in mijn werkwijze van hoe ik fotografieopdrachten aanvlieg.

Ben je er klaar voor?

Ik ben een fotograaf van het type: “De Improvisator

De Improvisator

Improvisatoren worden vertegenwoordigd door een ekster vanwege hun spontaniteit, intuïtie en vrolijke persoonlijkheid. Zij geven er de voorkeur aan hun eigen weg te vinden om unieke momenten vast te leggen en gedijen wanneer ze een nieuwe aanpak kunnen ontdekken die goed werkt.

Hun intuïtie helpt hen vaak bij het fotograferen van scènes waarin nieuwe ideeën vanzelf tot hen komen. Echter, vanwege hun ongeduld moeten improvisatoren snel en oplossingsgericht denken om geweldige foto’s maken.

De sleutel tot het maken van geweldige foto’s als een improvisator is hun gemakkelijke en aanpasbare aanpak en dat wordt weerspiegeld in hun zeer intuïtieve foto’s.

Hoe een improvisator fotografie benadert

Hoewel improvisatoren niet worden beperkt door de onderwerpen en scènes die ze fotograferen, merken ze vaak dat ze zelf getrokken worden richting fotografiestijlen die kunnen profiteren van hun intuïtieve en gemakkelijke benadering. Dit maakt het dat improvisators van nature geschikt zijn voor straat-, dieren- en evenement fotografie.

Belangrijk is dat improvisatoren meer geïnteresseerd zijn in het hebben van een leuke tijd tijdens een shoot dan in een zorgvuldige voorbereiding. Dat betekent niet dat er geen voorbereiding is voordat de improvisator foto’s maakt, maar eerder dat het samenstellen en het opnemen van een scène in het moment moeten gebeuren.

Planning

Improvisatoren begrijpen als geen ander dat het raadplegen van de regels van compositie alvorens een foto te maken is, alsof je de wet van de zwaartekracht raadpleegt voordat je gaat wandelen.

Terwijl andere soorten fotografen behoorlijk nauwgezet kunnen zijn in hun planning, zal een improvisator handelen op basis van hun uitstekende instinct en intuïtie. Dit bevat het experimenteren met verschillende composities, nieuwe stijlen en het uitproberen van andere invalshoeken. Zij zijn niet bang zijn om fouten te maken.

Als intuïtieve fotografie aanpassingsvermogen vereist, dan zijn improvisatoren de meest intuïtieve van allemaal.

Stijl

Voor buitenstaanders lijken improvisatoren de meest spontane van alle fotografen. Ze handelen op instinct en gaan op in de actie van het moment om een geweldige foto te maken.

Dit ziet er vermoeiend uit, maar de waarheid is dat Improvisatoren goed gedijen wanneer ze zich haasten om een perfecte foto te maken. De sensatie van het maken van een foto die een beslissend moment vastlegt, is meer dan genoeg om een improvisator de tijd uit het oog te doen verliezen.

Improvisatoren experimenteren regelmatig met ongebruikelijke composities, fotograferen ongeacht welke uitrusting ze bij zich hebben en welke zogenaamde “regels” van fotografie zij overtreden. Hun bereidheid om deze extra stappen te nemen, leidt tot hun buitengewone foto’s.

Omdat ze met wijd open ogen lopen voor een geweldige foto, zullen je ze vaak in de buurt vinden van locaties waar veel andere fotografen niet eens aan denken.

Resultaat

Improvisatoren zijn vaak impulsief en energiek, waardoor andere fotografen opgewonden kunnen raken tijdens het fotograferen met hen. Improvisatoren zijn beter af wanneer zij alleen fotograferen met anderen die even spontaan en vastberaden zijn. Het laatste wat een improvisator wil is dat iemand zeurt om naar huis te gaan wanneer de improvisator plezier heeft met ontdekken en aanpassen aan de verschillende scènes.

Fotograferen volgens een gedetailleerd plan kan enorm lonend zijn, echter zullen Improvisatoren vooral gedijen wanneer ze hun intuïtie kunnen gebruiken.

Focus op mogelijkheden, niet op beperkingen

Het is moeilijk voor een improvisator om te weten wat ze precies gaan fotograferen totdat ze het voor zich zien. Daarom zijn ze gedwongen om positief en snel te denken als het gaat om noodzakelijke probleemoplossing. Niet alleen helpt dit om hun gemakkelijke benadering van fotografie te behouden, maar het stelt hen in staat om met creatieve ideeën te experimenteren.

Doordat improvisatoren vaak mensen en scènes fotograferen die ze niet goed kennen, hebben ze de voorkeur om ze vast te leggen in spannende en unieke momenten.

Het verwerken

De meeste improvisatoren maken honderden foto’s op één dag en proberen intuïtieve en duidelijke momenten vast te leggen. Als gevolg hiervan zijn er aan het einde van de shoot vaak veel foto’s die moeten worden doorgenomen. Improvisatoren zullen hun foto’s nauwkeurig uitkiezen en bewerken, maar ze zijn echt veel enthousiaster over het fotograferen zelf.

In het bewerkingsproces zullen zij alleen de beste foto’s die hun shoot vertegenwoordigen uitkiezen en zodra dit is gebeurd hiervan de allerbeste verwerken. Zodra de meest opvallende foto’s zijn geselecteerd, nemen improvisatoren de tijd om kleine verbeteringen en aanpassingen aan het beeld aan te brengen.

Een ding dat improvisatoren kan verdelen, is hun bereidheid om hun afbeeldingen te manipuleren in tools zoals Photoshop. Hoewel het niet onmogelijk is om improvisatoren te vinden die hun afbeeldingen zorgvuldig bewerken in Photoshop, is het echte plezier dat een improvisator beleeft, het vastleggen van geweldige shots.

Een échte improvisator, zal de foto’s op een manier bewerken dat deze er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Precies zoals de scène was die is vastgelegd.

Het delen van beelden

Terwijl hun tegenhanger, de dirigent, minutieus zal plannen wanneer, waar en hoe ze hun afbeeldingen delen, is dit is niet belangrijk voor een improvisator. Improvisatoren hebben geen vooraf bepaald aantal foto’s die ze zullen delen, of een bijschrift in hun hoofd gepland.

Ze doen altijd wat goed voelt voor de scène die ze hebben vastgelegd.

Sociale vind-ik-leuks en opmerkingen van vrienden zijn leuk om te hebben, maar voor improvisatoren is het simpele plezier van een leuke shoot nog zo veel meer belangrijker.

Conclusie

Ben jij opzoek naar beelden die spontaan zijn en intuïtief genomen worden door jouw feest fotograaf, evenement fotograaf of festivalfotograaf?

Neem dan contact met een rasechte improvisator en kom erachter of we een ‘klik’ hebben.

"*" geeft vereiste velden aan