fotograaf-inhuren-prijzen-kosten-per-uur-3-redenen-om-het-niet-te-doen

Fotograaf inhuren o.b.v. prijzen/kosten per uur? 3 redenen om het niet te doen

Als klant wil je weten waar je geld naartoe gaat, hoeveel de opdracht je gaat kosten en wat er precies voor je uitgevoerd wordt. Dat is logisch.

Heb jij de behoefte aan een fotograaf en sta je op het punt om er een in te huren voor jouw feest of evenement? Lees dan dit artikel eens door en ontdek in de onderstaande drie voorbeelden waarom het een slechte investering kan zijn om je fotograaf per uur te betalen.

Disclaimer:

Voordat ik je de drie redenen geef, schrijf ik eerst deze algemene disclaimer zodat ik niemand tegen de schenen trap.

Dit blogbericht is bedoeld om de valkuilen van uurtarieven inzichtelijk te maken. Deze redenen zijn gebaseerd op fictieve opdrachten en/of personen. Het is enkel theorie over uurtarieven en waarom het vreemd is dat deze vandaag de dag nog steeds bestaan.

Dat gezegd te hebben…

Hieronder vind je de redenen.

Reden 1 | De kosten stapelen zich op

fotograaf-inhuren-prijzen-kosten-per-uur-reden-1-om-het-niet-te-doen

Dus jij wilt je feest of evenement professioneel op de foto laten zetten en je wilt dat de fotograaf 4 uur komt fotograferen? Prima!

Fotograaf A maakt een offerte voor je en al snel merk je dat je voor deze fictieve opdracht een bedrag van 600 euro (of zelfs meer) mag neertellen. Je krabt eens achter je oren en denkt: “Fotograaf A komt toch maar 4 uur, dit is 150euro per uur, dat is best veel…”

Je belt of mailt met de fotograaf en vraag hem om een specificatie. Waar gaat mijn geld heen wanneer ik jou inschakel vraag je erbij.

Fotograaf A geeft je meer inzicht en nu zie je verschillende kosten zich opstapelen. De 4 uren voor het fotograferen stipt bovenaan, gevolgd door de uren die nodig zijn voor de foto-nabewerking. Eventueel staan er nog extra regels met de reiskosten of die van de huurkosten van apparatuur.

Vanuit het perspectief van Fotograaf A is de prijs heel logisch. Hij/zij maakt kosten die ergens verhaald moeten worden. Je tijd kun je maar eenmaal verkopen en alle benodigde kosten die daarbij komen om je werk goed en efficiënt uit te kunnen voeren moeten ook betaald worden.

Voor jou als klant kan het overkomen alsof je veel te veel moet betalen voor de 4 uren die de fotograaf daadwerkelijk zijn foto’s voor je komt maken en dat begrijp ik ergens ook wel.

Reden 2 | Er komen onverwachtse kosten bij

fotograaf-inhuren-prijzen-kosten-per-uur-reden-2-om-het-niet-te-doen

Geschrokken van de offerte ga je opzoek naar een andere fotograaf, één die een voordeliger uurtarief hanteert. Je vindt fotograaf B.

Fotograaf B vertelt dat het je 70 euro per uur kost om hem in te schakelen. Jij denkt: “Hey mooi zo, ik heb iemand gevonden die minder dan de helft van de kosten ten opzichte van Fotograaf A in rekening brengt.”

Je vraagt aan fotograaf B of hij direct een offerte kan maken met specificaties.

Fotograaf B vertelt je in de offerte dat er in ieder geval 280 euro in rekening wordt gebracht voor de benodigde uren dat de fotograaf op locatie is. Daarnaast vertelt de fotograaf dat hij denkt zo ongeveer een uur of drie nodig heeft om de nabewerking te voltooien, deze kosten zijn op basis van een nacalculatie.

Fotograaf B vertelt je daarnaast dat, afhankelijk van de specifieke situatie en het aantal gemaakte foto’s, hij zich in de tijd kan vergissen. Je dient er in elk geval rekening mee te houden dat er nog minimaal 210 euro nabewerking bij komt, wat het totaalbedrag brengt naar 490 euro voor jouw opdracht.

Omdat Fotograaf B je theoretisch een stuk minder dan Fotograaf A kost beslis je om fotograaf B in te huren.

Na de oplevering van de foto’s ontvang je een factuur van 630 euro, met de reden dat de nabewerkingstijd langer is geworden door de specifieke reden X. Het kan zomaar zijn dat er een technisch probleem heeft plaatsgevonden waardoor de fotograaf meer tijd nodig had voor de nabewerking of er zijn meer foto’s ontstaan dan van tevoren gedacht.

Wat deze reden dan ook is, je bent nu alsnog meer kwijt dan wanneer je fotograaf A had ingeschakeld.

Reden 3 | De levering laat op zich wachtten

fotograaf-inhuren

In reden drie probeer ik je op een andere manier naar de voorgaande twee opdrachten te laten kijken. Ik probeer je de denkfouten m.b.t. uurtarieven in te laten zien. Dit doe ik naarmate van de onderstaande twee stellingen, gevolgd door drie denkfouten.

  • Stelling A: Als klant wil je weten waar je geld naar toe gaat wanneer je Fotograaf C inschakelt op basis van uurtarief. Door een urenspecificatie te ontvangen kan de klant beslissen of deze prijs wel of niet voldoet aan de verwachting.
  • Stelling B: Voor Fotograaf C betekent een uurtarief dat wanneer er minder uren gewerkt wordt, er minder gefactureerd kan worden.

Denkfout 1

Als we naar de bovenstaande stellingen kijken, vindt de klant dat het werk meer waard is wanneer het uitvoeren ervan langer duurt in plaats van wanneer de fotograaf het werk beter & efficiënter in zijn tijd kan voltooien.

Denkfout 2

Als de fotograaf exact hetzelfde werk uitvoert maar je vertelt dat er twee keer zo lang voor nodig is, vind de klant het werk meer waard en hierdoor kan de fotograaf er meer voor factureren.

Denkfout 3

Eventueel kan de klant vragen waarom deze fotograaf er langer over doet dan de gemiddelde andere fotograaf. De fotograaf kan in dit geval vertellen er extra moeite in te steken waardoor het tijdbestek verlengd wordt. Het is nu aan de klant om Fotograaf C wel of niet in te huren.

Als klant zou je eventueel nog iemand anders kunnen inhuren die het werk voor dezelfde prijs doet maar het wel sneller kan voltooien. In dit geval betekent het dat de klant de tijd dat het duurt belangrijker vindt dan de kosten die ervoor nodig zijn.

Hierdoor straft de klant Fotograaf C af omdat hij zijn werk zowel goed als efficiënt wil uitvoeren en gaat tegelijkertijd tegen eigen principes in. Het werk dat langer duurde was toch van meer waarde?

Snap je dat dit niet logisch is?

Conclusie:

Als Fotograaf C hetzelfde werk nu, per direct kan uitvoeren in slechts vijf minuten van start naar finish EN jij bent er als klant helemaal tevreden over. Zou je me dan vertellen dat dit werk minder of meer waard is?

Waarschijnlijk zeg je me dat het werk zelfs veel meer waard geworden is.

Door het hanteren van uurtarieven is het niet alleen voor je fotograaf maar voor elke dienstverlener tactischer is om een levering uit te stellen en dit al kenbaar te maken in de offerte. Werk leveren op basis van uurtarieven straft een dienstverlener namelijk om zijn werk zowel goed als efficiënt te uit te voeren.

Voor jou als klant betekent het uitstellen van de levering dat je de beelden later dan nodig ontvangt en er is een grote kans dat de uiteindelijk factuur hoger uitvalt dan daadwerkelijk nodig. Dit omdat de benodigde tijd gegokt is. Fotograaf C biedt je voor het oog meer waarde aan, maar deze waarde is er helemaal niet…

De meerwaarde is net zoals mijn drie voorbeelden: geheel fictief

Waar ligt de waarde van jouw fotografieopdracht?

Het is geen geheim dat ik mezelf in kamp “anti-uurtarief” schaal. Mijn visie is dat elke opdracht een eigen waarde heeft, ongeacht de tijd dat ervoor nodig is. De kunst is, om deze waarde op elkaar af te stemmen en dit kan alleen door met elkaar het gesprek aan te gaan en de juiste details te bespreken.

Zoek jij een evenement fotograaf, festivalfotograaf of een feest fotograaf voor jouw evenement? Ga dan het gesprek met me aan en laten we samen de perfecte waarde voor jouw evenement bepalen!

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan